fbpx

Spinnvägen 5

90361 Umeå

info@nyttfonster.nu

090-787 70 55

Mån - Fre: 08-16

Onlinebutiken alltid öppen

Spinnvägen 5

90361 Umeå

info@nyttfonster.nu

090-787 70 55

Mån - Fre: 08-16

Onlinebutiken alltid öppen

Nyttfönster.nu - Artikel bilder

Kondens på insidan av fönster

Kondens på fönsterrutor är ett vanligt fenomen som ofta uppstår när varm och fuktig inomhusluft möter en kall fönsteryta. Detta är särskilt vanligt under kallare årstider när vi värmer upp våra hem. Kondens kan bildas på både utsidan och insidan av fönstret, samt mellan glasen i äldre fönster.

Orsaker till kondens på insidan av fönster

Kondens inuti fönster uppstår när den inre fönsterrutan är kallare än rumsluften, och luftfuktigheten är hög. Detta kan leda till att fukt kondenserar på glaset, vilket börjar nertill och kan stiga upp längs kanterna. Äldre fönster som inte isolerar lika effektivt är särskilt utsatta, då det inre glaset kyls ner av den kalla utomhusluften. Detta kan vara skadligt för träfönster, eftersom trä och fukt inte är en bra kombination.

  • Kondens på utsidan av fönster indikerar ofta bra isolering.
  • Utvändig kondens kan undvikas genom rätt placering av fönster och skydd som markiser.
  • Regelbunden rengöring av fönster kan minska risken för kondens.

Hur man hanterar kondens på insidan av fönster

För att minska kondens på insidan av fönstret är det viktigt att förbättra ventilationen i rummet. I fuktiga miljöer som badrum och tvättstugor krävs ännu bättre luftcirkulation. Moderna fönster med bra isolering och korrekt ventilation drabbas sällan av inre kondens.

Kondens mellan glasen

Kondens mellan glasen i fönster kan uppstå på grund av flera orsaker, men är vanligtvis bara ett problem i äldre eller skadade fönster. Nya fönster med energiglas eller isolerglas är förseglade och fyllda med argon för att förhindra kondens. Om kondens uppstår i nyare fönster kan det bero på skador eller felaktig montering, och i sådana fall måste glaskassetten bytas ut.

Vanliga frågor om kondens

Kondens är vattendroppar som bildas när gas eller ånga övergår till vätska genom nedkylning. Det är en naturlig process som ofta observeras på kalla ytor som fönsterrutor.

Att förstå och hantera kondens på fönster är viktigt för att upprätthålla ett behagligt inomhusklimat och för att skydda dina fönster från potentiella skador. Genom att följa dessa råd kan du effektivt minska och hantera kondens i ditt hem.

Related Articles

Mattias Renberg

Kontakt

info@nyttfonster.nu

Behöver du hjälp med nya fönster?

Relaterade artiklar

Putsa glas som ett proffs

markdown Att hålla fönstren rena och klara är en viktig del av hemmets underhåll. Rena fönster släpper in mer ljus och förbättrar utsikten, men hur putsar man glas på bästa sätt? Här följer några steg för att uppnå skinande rena fönster utan ränder. Du behöver: Diskmedel Gummiskrapa Luddfri handduk Fönsterpäls

Läs mer »
nyttfönster.nu
Nytt

Varför välja billiga fönster från Nyttfönster.nu för ditt hem

Varför välja nyttfönster.nu för prisvärda nya fönster Letar du efter nya fönster som kombinerar både prisvärdhet och kvalitet? Då är nyttfönster.nu det självklara valet. Här hittar du ett brett utbud av fönster som inte bara är estetiskt tilltalande utan också energieffektiva, vilket innebär att du kan spara pengar på dina

Läs mer »
Kvalitetsfönster
Nytt

Kvalitetsfönster till rimliga priser hos Nyttfönster.nu

Fördelarna med PVC Fönster När det kommer till att välja fönster för ditt hem, är det viktigt att tänka på både estetik och funktionalitet. PVC fönster erbjuder en optimal kombination av dessa egenskaper, samtidigt som de bidrar till energibesparingar. Dessa fönster är inte bara tilltalande för ögat utan också konstruerade

Läs mer »
Varukorg