fbpx

Spinnvägen 5

90361 Umeå

info@nyttfonster.nu

090-787 70 55

Mån - Fre: 08-16

Onlinebutiken alltid öppen

Spinnvägen 5

90361 Umeå

info@nyttfonster.nu

090-787 70 55

Mån - Fre: 08-16

Onlinebutiken alltid öppen

Nyttfönster.nu - Artikel bilder

Kondens på insidan av fönster

Kondens på fönsterrutor är ett vanligt fenomen som ofta uppstår när varm och fuktig inomhusluft möter en kall fönsteryta. Detta är särskilt vanligt under kallare årstider när vi värmer upp våra hem. Kondens kan bildas på både utsidan och insidan av fönstret, samt mellan glasen i äldre fönster.

Orsaker till kondens på insidan av fönster

Kondens inuti fönster uppstår när den inre fönsterrutan är kallare än rumsluften, och luftfuktigheten är hög. Detta kan leda till att fukt kondenserar på glaset, vilket börjar nertill och kan stiga upp längs kanterna. Äldre fönster som inte isolerar lika effektivt är särskilt utsatta, då det inre glaset kyls ner av den kalla utomhusluften. Detta kan vara skadligt för träfönster, eftersom trä och fukt inte är en bra kombination.

  • Kondens på utsidan av fönster indikerar ofta bra isolering.
  • Utvändig kondens kan undvikas genom rätt placering av fönster och skydd som markiser.
  • Regelbunden rengöring av fönster kan minska risken för kondens.

Hur man hanterar kondens på insidan av fönster

För att minska kondens på insidan av fönstret är det viktigt att förbättra ventilationen i rummet. I fuktiga miljöer som badrum och tvättstugor krävs ännu bättre luftcirkulation. Moderna fönster med bra isolering och korrekt ventilation drabbas sällan av inre kondens.

Kondens mellan glasen

Kondens mellan glasen i fönster kan uppstå på grund av flera orsaker, men är vanligtvis bara ett problem i äldre eller skadade fönster. Nya fönster med energiglas eller isolerglas är förseglade och fyllda med argon för att förhindra kondens. Om kondens uppstår i nyare fönster kan det bero på skador eller felaktig montering, och i sådana fall måste glaskassetten bytas ut.

Vanliga frågor om kondens

Kondens är vattendroppar som bildas när gas eller ånga övergår till vätska genom nedkylning. Det är en naturlig process som ofta observeras på kalla ytor som fönsterrutor.

Att förstå och hantera kondens på fönster är viktigt för att upprätthålla ett behagligt inomhusklimat och för att skydda dina fönster från potentiella skador. Genom att följa dessa råd kan du effektivt minska och hantera kondens i ditt hem.

Related Articles

Utforska våra fönster

Vi behöver aldrig köra någon rea, vi har alltid LÅGT PRIS!

PVC FÖNSTER

Våra PVC fönster är en blandning av skönhet och funktionalitet med avancerade lösningar för energibesparing

TRÄ/ALUMINIUM FÖNSTER

Levande känsla av trä på insidan av huset samt att de är riktigt slitstarka och nästan helt underhållsfria på utsidan i aluminium.

BALKONGDÖRRAR

Våra balkongdörrar är baserade på den populära Iglo 5 Classic profilen

Mattias Renberg

Kontakt

info@nyttfonster.nu

Behöver du hjälp med nya fönster?

Relaterade artiklar

personer som monterar nya fönster
Nytt

Vad väger ett pvc fönster?

Faktorer som påverkar vikten på dina fönster När det kommer till att välja fönster för ditt hem, är det många faktorer att ta hänsyn till. En av dessa är vikten på fönstret, vilket kan påverka allt från installationen till den långsiktiga hållbarheten. PVC-fönster är kända för sin lätthet jämfört med

Läs mer »

Är UPVC bra för utomhusbruk?

Varför Välja UPVC för Dina Exteriörprojekt? UPVC, eller oplastiserad polyvinylklorid, är ett material som blivit alltmer populärt för användning i bygg- och renoveringsprojekt, särskilt för fönster och dörrar. Dess hållbarhet och låga underhåll gör det till ett utmärkt val för utomhusbruk. UPVC står emot väder och vind, vilket innebär att

Läs mer »

Vad är fördelen med UPVC?

Varför Välja UPVC Fönster? UPVC, eller oplastiserad polyvinylklorid, är ett material som blivit alltmer populärt för fönstertillverkning. Detta beror på dess utmärkta isoleringsförmåga och låga underhållskrav. Ett UPVC-fönster kan hålla ditt hem varmt under vintern och svalt under sommaren, vilket bidrar till lägre energikostnader och en mer behaglig inomhusmiljö. Utöver

Läs mer »
Varukorg